top banner
Разпечатай

Президентското вето върху бюджета на НЗОК за 2018 г. беше отхвърлено от Народното събрание

14.12.2017
снимка на Президентското вето върху бюджета на НЗОК за 2018 г. беше отхвърлено от Народното събрание
Парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев върху текстове по Бюджета на Националната Здравноосигурителна каса за 2018 г., касаещи иновативните лекарства. 

В пленарна зала „за“ Бюджета на НЗОК гласуваха 126 народни представители, „против“ бяха 95, „въздържали се“ нямаше. По Конституция, за преодоляване на президентското вето са необходими над 120 гласа. Президентскот вето беше отхвърлено с гласовете на депутатите от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“. 

Преди гласуването се разгоряха дебати. От ГЕРБ защитиха гласуваните средства на НЗОК за 2018-а. 
Председателят на Бюджетната комисия Менда Стоянова изтъкна, че през последните 4 години в онкологията са въведени 25 нови молекули с 37 лекарствени продукта, заплащани от Здравната каса. „От тези 32 нови молекули, само 4 на брой, за които до момента няма реинбурсна терапия. Всички останали 27 молекули са за заболявания, за които НЗОК заплаща лечението изцяло и има подходяща алтернатива за това лечение“, заяви М. Стоянова.
Д-р Нигяр Джафер и д-р Хасан Адемов от ДПС, както и д-р Георги Михайлов от БСП, отправиха критики към невъзможността за финансиране на нови лекарства.
Председателят на здравната комисия Даниела Дариткова коментира, че било измамно да се твърди, че има нарушен достъп до лечение на онкоболни.  
Депутатът от БСП Стефан Данаилов, който от позицията на онкоболен, се обърна емоционално към депутатите: „Скъпи приятели, дайте да сменим политиката и да постъпим най-човешки, защото това, което (Не дай си Боже!) ви се случи да изживеете и не знаете дали ще оцелеете, е страшно! Изпитвал съм го и затова го споделям с вас. Разчитам на вашия разум“, призова Стефан Данаилов. 

Тази сутрин десетки граждани протестираха пред Парламента в подкрепа на президентското вето за Мораториума върху лечението с иновативни лекарства. Протестиращите издигнаха искания държавата да задели нужните средства, за да осигури терапия на крайно нуждаещите се, чийто лечение изисква прилагане на нови лекарства. 

След като парламентарното мнозинство днес отхвърли президентското вето върху Мораториума, от левицитата обявиха, че БСП ще сезира Конституционния съд, заради оставената в сила разпоредба, според която НЗОК няма да плаща през 2018 г. лечение с нови лекарства. Според червения депутат Жельо Бойчев, с това отхвърляне управляващите нарушават човешки права, гарантирани от Конституцията.

Заместник-председателят на Единната народна партия (ЕНП) Емил Мечикян внесе сигнал в Комисията за защита от дискриминация срещу Мораториума за иновативни лекарства, наложен от Министерския съвет в Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г. и приет от народното събрание. ЕНП атакува предложението на Министерския съвет заради принципа, че в зависимост от заболяването си пациентите у нас няма да имат равен достъп и възмоности за получаване на най-доброто лечение, въпреки, че са здравноосигурени. Според Закона за защита от дискриминация, това е форма на непряка дискриминация. 

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2024 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.