top banner
Разпечатай

НАГРАДИ „ЛЕКАР НА ГОДИНАТА 2017“

20.10.2017
снимка на НАГРАДИ „ЛЕКАР НА ГОДИНАТА 2017“

  Вчера, 19 октомври, традиционно се отбеляза Денят на българския лекар и църковния празник на Св. Иван Рилски. Беше връчена най-престижната медицинска награда у нас „Лекар на годината“, която се определи от мнението на цялото лекарско съсловие. Двайсет и осемте родни лекарски колегии предложиха за отличието колеги в седем категории. Церемонията „Лекар на годината“, организирана от Българският лекарски съюз, се проведе в зала EFE на хотел „Маринела“, София.

Ето някои от по-важните призове:

С наградата „Лекар на годината“ бе удостоен лицево-челюстният хирург доц. Николай Янев от СБАЛ по лицево-челюстна хирургия. Заедно с мултидисциплинарен екип в  „Пирогов“ доц. Янев успешно реконструира лицето на млад мъж след тежка онкологична операция.

„Бих искал да сложа акцента върху екипността. Не съм и мечтал за подобна чест. Когато се върнах в България, се почувствах сам за момент, не знаех как нещата могат да се случат, но с колегите ми в болницата по лицево-челюстна хирургия успяхме да създадем екип. Месеци подготвяхме тази операция, но технически проблем ни наложи спешно да търсим клиника, в която да бъде извършена. Изключително съм благодарен на проф. Николай Габровски, когото не познавах, но ме разбра от две изречения и така положихме основите на сътрудничество, което изключително много разширява границите на медицината у нас“, каза преди награждаването доц. Николай Янев.

В категорията „Принос в развитието на иновативната медицина“ призове бяха връчени на:

-        Доц. Цветан Минчев (гръден хирург от болница „Токуда“), който извърши субституция на трахея, в която бе изграден и имплантиран цял орган от автоложни присадки.

-        Доц. Иван Танев (офталмолог от УМБАЛ „Александровска“ болница), който спаси окото на 8-годишния Борис от Севлиево присаждайки му ирис.

За „Млад лекар на годината“ бе обявен д-р Радислав Наков (гастроентеролог от УМБАЛ „Царица Йоанна“ – ИСУЛ). Тази година той бе избран за първи български лекар в управата на Европейското обединение по гастроентерология UEG и активно защитава правата на младите лекари в България.

Наградата в категорията „Доайен“ заслужено бе присъдена на 85-годишния проф. Георги Георгиев (оториноларинголог от Първа УМБАЛ – София). Той е един от най-добрите признати практикуващи специалисти у нас.

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2024 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.