top banner
Разпечатай

14 юни - Световен ден на кръводарителя

14.06.2017
снимка на 14 юни - Световен ден на кръводарителя
Дарената кръв е безценна!  Благородният жест на кръводарителството спасява здравето и живота на много нуждаещи се хора. Днес, 14 юни 2017 година, се отбелязва Световният ден на доброволния кръводарител. По този повод областните организации на БЧК, съвместно с Отделенията по трансфузионна хематология и партньори на БЧК организират много инициативи. 

Към идеята на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, Международната федерация на организациите на доброволните кръводарители, Международната асоциация по трансфузионна хематология и Световната здравна организация, днес са съпричастни над 192 страни по света. Тази година страната-домакин на Световния ден на кръводарителя е Виетнам, а мотото, под което ще премине е: „Дари кръв! Дари сега! Дарявай често!”. Така СЗО отговаря на въпроса: „Какво мога да направя?”, който си задаваме при бедствия и катастрофи.

За първи път Световният ден на кръводарителя се отбелязва през 2004 г., като целта е вниманието на световната общественост да се насочи към нуждата от безопасни кръв и кръвни продукти и изразява благодарността към безвъзмездните кръводарители за техния животоспасяващ жест. 
Световният ден на кръводарителя е една от осемте световни здравни кампании, организирани от СЗО. Датата 14 юни е избрана неслучайно - на днешния ден през 1868 г. е роден Карл Ландщайнер. Той е носител на Нобелова награда за своето откритие на АВО кръвногруповата система.

Кръводарителската кампания и свързаните с нея събития днес  целят: 
- да се разгласи значимостта на безвъзмездното кръводаряване, като хуманен, полезен и безопасен начин за активно лично участие в обществения живот и проява на солидарност към нуждаещите се от кръв и кръвни продукти;
- създаване на положителен образ на безвъзмездните кръводарители; издигане на техния авторитет и значимост; - открояване на изключителната отговорност и признателност при акта „кръводаряване“;
- кръводаряването да се популяризира като самоинициатива при кръводарителите; 

14 юни е ден, в който желанието е всички българи, ангажирани с каузата на безвъзмездното кръводаряване – кръводарители, организатори, последователи, журналисти да почувстват положителното отношение и благодарност към проявените от тях съпричастност и милосърдие. Да запазят активността си и да предадат усещането за благородната мисия на останалите граждани. Надеждата днес е , че новото поколение на безвъзмездни и доброволни кръводарители ще последва техния пример, за да бъде осигурявана необходимата кръв за спасяване на човешкия живот, където и когато е необходима.

Любопитна е статистиката, че в световен мащаб най-много хора са носители на кръв с 0+ кръвна група (38%), а най-малко са с АB – (1%). В България най-често срещаната е кръвна група А (44%), последвана от 0 (32%), B (15%) и AB (8%).

Много държави почти напълно задоволяват нуждите си от кръв чрез безвъзмездно кръводаряване. За съжаление, България е в дъното на класацията по брой на кръводарители в Европа. Едва една четвърт от кръводарителите у нас са доброволнци, а останалото необходимо количество кръв се набавя  чрез платени донори. Тревожната реалност е, че всеки ден 500 българи се нуждаят от кръв. 

Всеки ден много хора, независимо от професията си, възрастта и социалния си статус, даряват кръв! Благодарение на тяхната хуманност и отзивчивост ежедневно се спасява живота на стотици пациенти. Да им благодарим и да последваме примера им!


right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2024 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.