top banner
Разпечатай

Наредбата за лекарствата номер 10 е публикувана в Държавен вестник на 14-ти август 2015

19.08.2015
снимка на Наредбата за лекарствата номер 10 е публикувана в Държавен вестник на 14-ти август 2015
Фармацевтичните фирми вече ще връщат пари на Здравната каса. В НЗОК ще влизат не по-малко от 10% отстъпка.

Фармацевтичната индустрия започва да връща пари на НЗОК. В бюджета на касата ще влизат не по-малко от 10% отстъпка върху лекарствата. Това обяви в "Тази сутрин" по bTV министърът на здравеопазването Петър Москов като посочи, че скъпите лекарства и маржът, който е получавала индустрията, са една от причините за проблемите в сектора Здравеопазване.

По думите му, 887 милиона лева е прогнозната сума, която ще бъде платена тази година за лекарства, като тази сума е нараснала почти двойно през последните пет години. Сега със спестените чрез отстъпката пари ще се обогати списъкът с безплатни медикаменти.

"В сила влиза Наредба 10 за отстъпките на медикаменти и спрямо нея фармацевтичната индустрия ще прави отстъпки от не по-малко от 10% на годишна база”, заяви Москов, като допълни, че парите ще влизат директно в касата, а няма да влизат в държавния бюджет за „НСО и не знам какви глупости".

По думите му, фармацевтичната индустрия едва ли ще е много щастлива, но дори в нея осъзнават, че България е била един от малкото останали "мечтани пазари". Който не желае да връща пари, ще губи договора си с Националната здравноосигурителна каса. Според него плащаме скъпо за лекарства, защото досега няма ясни механизми, липсвала е и политика по въпроса.

Все по-малко трябва да има нужда да се доплаща, когато сме изрядни в нещо, обясни министърът. Когато болестите, от които умираме, са заложени в основния пакет на НЗОК, ще пресрещнем проблемите. Целта е държавата и касата да сключат договори с гражданите и изцяло на поемат болестите, от които ние и децата ни умираме и които се отразяват върху демографията, заяви той.

"Когато имаш определен ресурс трябва да го концентрираш, където ще има най-голям ефект", посочи Москов и допълни, че където заболеваемостта е най-голяма, лечението ще бъде финансирано на 100%.

Според здравния министър е възможно да има промени в пленарната зала на второ четене на здравната реформа , но това, от което правителството няма да отстъпи е гаранцията на комплексността на лечението на пациентите и въвеждането на количеството болници в средноевропейски норми. "Трябва да мислим не как да финансираме структура, а лечение", коментира отново той.

За здравните осигуровки министърът се похвали, че тази години събираемостта засега се е увеличила с 13%. „Целта на разделянето на пакетите и на новия начин на финансирането на лечебните заведения и лекарства е да доплащаме възможно по-малко, ако сме изрядни платци”, заяви той и отбеляза, че остава безкомпромисен към тези, които не се осигуряват.

"Щом можеш да дадеш 16 лв. за интернет или телефон, а нямаш за здравето си - ти си направил своя избор", подчерта той.

Петър Москов защити предложенията си за реформи в лечебните заведения, като припомни, че не е задължително те да бъдат сливани, а има три варианта. „Здрава човешка логика е – ако имате две болница в една сграда няма причина те да останат отделни. Иначе означава касата да плаща два пъти за администрация, за осветление и отопление”, обясни отново той.

И отбеляза, че не спира да обикалям болници. „Това, което правим в момента, е проверка къде Спешна помощ кара пациенти и има ли привилегировани болници. Чувал съм, че било възможно екипи на Спешна помощ да получават пари от определени болници да откарват там конкретни пациенти, които носят повече пари”, заяви той и каза, че в момента на седмична база се правят проверки на GPS-ите на линейките и където бъдат регистрирани зависимости, директорите на спешните центрове ще бъдат незабавно сменяни.
right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2024 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.