top banner
Разпечатай

Последна актуализация на всички научни проучвания за COVID-19

07.10.2020
снимка на Последна актуализация на всички научни проучвания за COVID-19

Епидемията – covid 19 - напредва със зашеметяващи темпове. За щастие научните изследвания и доказателствата за вируса (SARS-CoV-2) и болестта (COVID-19) също напредват с голяма скорост. 

В този раздел, който създадохме след проучване на всички новини за пандемията, ще обобщим най-новата нововъзникваща информация за ТОРС-CoV-2.

Информацията събрана тук, се позована СЗО, която обобщава най-новите международни многоезични научни проучвания и открития за COVID-19. [Доказателства, публикувани между 1/09/2020 и 30/09/2020]

В началото на октомври светът достигна мрачния етап от един милион смъртни случая на COVID-19 .

Последни открия за предаването на COVID-19

Доклад от американските Центрове за контрол на заболяванията (CDC) представи доказателства, че по-младите, значително са помогнали за предаване на COVID-19 на по-възрастните хора.

През юни, нарастването на инфекцията с SARS-CoV-2 сред по-младите, започна да се увеличава благодарение на това, че голяма част от тях, използваха отпуските си за почивки.

Сега нека да научим какви са последните новини за ваксите, начините за лечение и тестовете, систематизирани в тази статия благодарение на здравният сайт Здраве +.

Деца и юноши са с по-ниски шансове за инфекция

32 проучвания, заключава, че деца и юноши под 20-годишна възраст са имали 44% по-ниска вероятност от заразяване с ТОРС-CoV-2, в сравнение с възрастни над 20-годишна възраст.

Разликата е най-забележима при тези на възраст под 10 до 14 години. 

Няма обаче достатъчно данни, за да се заключи дали предаването от деца е по-ниско, отколкото от възрастните.

Лечение

Още моноклонални антитела в тръбопровода

Едно проучване в лаборатория, описва две ултрапотентни човешки неутрализиращи антитела, способни да предпазят хамстерите от заразяване с вируса SARS-CoV-2. 

Проучването също така предоставя ценна информация за създаването на няколко различни антитела, които заобикалят мутантните вирусни. 

Друго проучване което изолира антитела от пациенти с COVID-19, открива антитяло, което е особено ефективно да защитава хамстери от SARS-CoV-2 инфекция.

Ваксини

Novavax стартира през август клинично изследване на фаза 3 във Великобритания за своята ваксина от наночастици, изградена от гликопротеин, която показва добри резултати.

Общо 156 държави (64 държави, включително Великобритания, Австралия, Канада, Япония и 29 европейски държави) са се присъединили към COVAX , в опит да разширят глобалния достъп до ваксините Covid-19. 

Тези държави представляват 64% от световното население. САЩ, Русия и Китай не са се присъединили към инициативата, ръководена от СЗО, Гави и CEPI.

Бързи молекулярни тестове

Два екипа са разработили молекулярни тестове, които са почти толкова бързи и лесни за използване, колкото антигенните тестове, но имат предимството да откриват по-ниски количества на вируса.

STOPCOVID използва CRISPR-медиирано откриване, което може да доведе до резултати за 30 минути, с подобна точност като стандартните PCR тестове. CovidNudhe е PCR тест, който се прави дори в домашни условия.

Кои клетки могат да бъдат заразени?

Клетките в червата и бъбреците изглеждат силно податливи на инфекция, което е в съответствие с клиничните данни. 

Констатациите също така идентифицират алтернативни пътища за навлизане на белодробни и мозъчни клетки.

Вирусното разпространение в САЩ и Европа би могло да бъде избегнато

Един анализ в САЩ казва, че някой видове ограничения, успешно предотвратяват силното навлизане на вируса в определени места в Германия и САЩ. Следователно интензивното тестване и проследяването на контактите биха могли да попречат на SARS-CoV-2 да се развие силно в САЩ и Европа.

Един анализ във Великобритания потвърди, че предаването на заболяването (41% от случаите) , е най-често в определена фаза на заболяването: от 2-3 дни, преди да се появят първите признаци и 2-3 дни след това.

Маски за лице - помагат ли?

Последните данни доведоха до предположението, че маските за лице не само могат да предпазят хората от инфекция, но също така могат да намалят тежестта на заболяването сред хората, които се заразяват.

Други експерти, смятат че чрез намаляване на вирусното натоварване, което инхалираният човек вдишва,  чрез маските за лице,  могат да доведат до увеличаване на дела на SARS-CoV-2 инфекции, които са асимптоматични, но придават някакво ниво на имунитет.

Ибупрофен

Направено е проучване в Дания, което не намира връзка между нестероидни противовъзпалителни лекарства (например ибупрофен) и COVID.

Количествено определяне на смъртността

Множество проучвания от цял свят, позволиха да се определи количествено рискът от смърт на COVID-19. 

На всеки 1000 души, заразени с коронавирус, които са на възраст под 50 години, при почти никой няма да настъпи смърт. 

За хората на петдесет и началото на шейсетте ще настъпи смърт за около петима - повече мъже, отколкото жени. 

След това рискът се покачва стръмно с натрупването на годините. На всеки 1000 души в средата на седемдесетте или повече години, които са заразени, за около 116 ще настъпи смърт/.

Проспективно проучване на 651 деца и младежи под 19-годишна възраст, приети в 138 болници във Великобритания, заключава, че тежкото заболяване е било рядко и смъртта е била изключително рядка. 


Източници:

https://science.sciencemag.org/content/early/2020/09/23/science.abd4585

https://science.sciencemag.org/content/early/2020/09/23/science.abe3354

https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/fullarticle/2771181

 

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2024 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.