top banner
Разпечатай

Хигиена на гърдите след кърмене

01.05.2017
снимка на Хигиена на гърдите след кърмене
Кога и как трябва да се прави хигиена на гърдите след кърмене?

На много места все още може да се срещнат препоръки за измиване на гърдите преди и/ли след кърмене с цел поддържане на добра хигиена и избягване на инфекции.

Ние всички сме свикнали да си мием ръцете много често, особено преди хранене, а също и да измиваме приборите и съдовете след всяка употреба. Когато се използват шишета за хранене на бебето, те също не само се мият, но и се стерилизират преди употреба. Съответно на пръв поглед такава препоръка за миене на гърдите преди и след кърмене изглежда много логична и разумна. Дали всичко това обаче е приложимо към гърдите и какъв е ефектът от миенето върху тях?

"В родилния дом ми казаха да измивам гърдите с вода и сапун преди всяко кърмене".

Практиката за миене на гърдите с вода и сапун преди кърменето всъщност може много да навреди!!!

Природата се е погрижила добре за гърдите - по време на бременността вероятно сте забелязали едни подобни на брадавички или надигнати пъпки образувания по ареолата. Това са Монтгомеровите жлези - те са вид мастни жлези, чиято функция е да отделят малко количество секрет. Този секрет има две важни функции - първата е да омазнява и поддържа еластична нежната кожа на ареолите и зърната. Втората е обонятелен фар за бебето - секретът има мирис, който е същият като мириса на околоплодните води и насочва бебето към гърдата.

Когато гърдите се мият със сапун 6-12 пъти на денонощие, този секрет се отмива, нежната кожа много лесно се изсушава и напуква, става ранима от всякакви външни въздействия. Така вероятността зърното да се нарани и възпали става много по-голяма. Същото се случва и при "профилактичното" използване на кремове за зърна, които изискват постоянно отмиване преди кърмене. За да щадите зърната си, е важно да се използват кремове без отмиване - за предпочитане са такива, които съдържат само медицински пречистен ланолин, без никакви допълнителни съставки.

Използването на сапун върху зърната има още няколко негативни страни - ароматите в него прикриват естествения мирис на кърмата и понякога бебетата може да откажат да засукват гърда, която мирише на синтетични аромати, които по никакъв начин не предизвикват асоциация за храна.

Почистването на гърдите с кърпички за гърди също никак не е разумна идея. Ако разгледате съставките, които се съдържат в кърпичките, ще установите, че в тях, наред с 4 вида парабени има и такива неща като млечен и пшеничен протеин! Със сигурност не желаете подобни неща да попадат върху гърдите и оттам в устата на бебето.

Може би най-значимата вреда, която се нанася от постоянното миене, стерилизиране и чистене по всякакъв начин на гърдите при здрава майка и здраво бебе обаче е съвсем неподозирана за повечето хора.

Ние всички сме свикнали да мислим за бактериите, които живеят върху кожата ни, като за врагове и болестотворни агенти. Фактите обаче са много по-сложни от това. Наред с потенциалните причинители на заболявания, в нас и върху нас живее милиардна колония бактерии, които са част от имунната и храносмилателната ни система. Освен че ни снабдяват с вещества, които са ни нужни и помагат на храносмилането, полезните бактерии върху кожата и върху лигавиците ни поддържат среда, която е неблагоприятна за вредните микроорганизми.

Постоянното използване на различни антибактериални агенти не подбира кой е враг и кой - приятел. Наред с унищожаването на патогените, те унищожават и полезните бактерии, като така нарушават равновесието. Едновременно с това болестотворните микроорганизми с течение на времето си създават устойчивост към повечето вещества, които използваме в борбата с тях. Така постигаме две изключително неприятни за нас неща. От една страна, нарушаваме крехкото равновесие на микробиома върху кожата, като унищожаваме и полезните бактерии и даваме възможност на патогените да се размножават повече. От друга страна, даваме възможност на патогените да си изработват устойчивост и да стават все по-нечувствителни към често използваните антибактериални вещества.

Измиването на гърдите с цел предпазване от бактерии е практически безсмислено и по друга причина. Устата на бебето изобщо не е стерилно място - в нея живее собствен микробиом, който наброява стотици различни микроорганизми и понякога именно там е причината за мастити и инфекции при майката (напр. когато бебето е носител на стафилококова инфекция в носоглътката или когато в устата на бебето се развие гъбично заболяване-млечница).

Самата кърма също не е стерилна и никога не е била. Освен че в нея се съдържат част от кожните бактерии на майката, е доказано, че в кърмата се съдържа собствен микробиом от над 700 различни вида бактерии. Част от тях преминават през така наречената ентеро-мамарна ос, т.е. се пренасят от червата в кърмата - това най-често са пробиотичните щамове, които са изключително важни за създаването на полезната флора в червата на бебето.

Като сме наясно с общите факти по бактериалната колонизация на гърдата и на кърмата, какво да правим тогава - какво означава поддържане на нормална хигиена по време на кърмене и как да се грижим за гърдите?

Начинът да пренесете патогенни бактерии в устата на бебето по време на кърмене е не чрез гърдата, а чрез ръцете ви, които я пипат. Затова миенето със сапун преди кърмене трябва да е на ръцете, а не на гърдата. Това е и причината да не е никак добра идея стаите за кърмене на публични места да се помещават при тоалетните (и да се почистват заедно с тях с едни и същи ръкавици, парцали и препарати, както най-често се случва).

За здравите и ненаранени гърди и зърна е напълно достатъчно да бъдат измивани с вода и неутрален (за предпочитане несъдържащ антибактериални вещества! и силни аромати) сапун или душ гел веднъж дневно по време на ежедневния душ. Ако прецените, че има нужда от почистване на ареолите и зърната през деня, може просто да изплакнете с чиста вода, без използване на препарати.

Самата кърма подхранва кожата на ареолите, антибактериална е (в нея се съдържат както антитела, така и живи клетки-макрофаги, които унищожават патогените) и съдържа растежни фактори, които подпомагат възстановяването на малки ранички. Затова засъхването на кърма върху зърната не само не е нехигиенично, а е полезно за гърдите. Ако обаче гърдите ви много текат и използвате подплънки за сутиена, е важно да сменяте подплънките често, тъй като се мокрят и поддържат постоянно влажна среда, която не е полезна.

Разбира се, при изявени инфекции в устата на бебето и разранени зърна при майката препоръките за хигиената са различни - както са различни грижите за здрава кожа и за рана. В тези ситуации вашият лекар може да препоръча почистване на раничките с вода и сапун няколко пъти на ден или измиване на гърдите след кърмене, за да не се прехвърли върху тях съществуващата инфекция от бебето.

Казано накратко - при здрава майка и здраво бебе поддържането на нормална чистота на тялото с ежедневен душ и миенето на ръцете преди да сложите детето на гърда са напълно достатъчна „хигиена на кърмене“ както в дома ви, така и извън него.
right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2024 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.